Plan uw levensloopregeling!

Heeft u in het verleden meegedaan aan de levensloopregeling en nu nog een tegoed over? Dan is het nu een goed moment om na te denken over hoe u dit op fiscaal gunstige wijze kunt laten uitkeren. De regeling vervalt eind 2021, dus u heeft nog de gelegenheid om te sturen zodat u later niet te veel belasting betaalt.


De levensloopregeling is op 1 januari 2012 afgeschaft waarbij op grond van overgangsrecht, werknemers met een tegoed op 31 december 2011 van € 3.000 of meer, binnen de regeling nog gewoon door mogen sparen. Als er niet of nauwelijks uit de regeling opgenomen is, dan kan er maar zo een behoorlijk saldo zijn ontstaan.  Een resterend tegoed wordt op 31 december 2021 automatisch uitgekeerd en valt dan in de progressieve heffing voor de inkomstenbelasting tot thans maximaal 51,95%! U heeft derhalve nog 3 jaar (2019, 2020 en 2021) om het tegoed zo fiscaal vriendelijk mogelijk af te bouwen.


U kunt bijvoorbeeld het tegoed aanwenden om minder te gaan werken of een sabbatical te nemen. Als dit niet aan de orde is dan kunt u de eventuele ruimte in de 3e belastingschijf (2018: 40,85%) benutten. Opnames kunnen ongemaximeerd worden gedaan en mogen gebruikt worden voor ieder gewenst doel.

Wilt u belastingheffing voorkomen én heeft u een pensioentekort, dan kan het tegoed ook in een pensioenregeling gestort worden. Hoeveel u hierin kunt storten is afhankelijk van de ‘fiscale ruimte’ van uw pensioentekort. Nadeel hiervan is dat uw geld bij een pensioenuitvoerder komt te staan en u hier niet meer direct over kunt beschikken. Vraag bij uw adviseur naar de mogelijkheden.
Legt u nog elk jaar geld in de levensloopregeling? Het is dan de vraag of dit nog interessant is. Dit is afhankelijk van het (huidige) belasting voordeel over de inleg en de hoogte van de (toekomstige) heffing over de uitkering. Daarnaast is het levensloopsaldo niet belast in Box 3. Of het voordeel voldoende opweegt tegen de nadelen, hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. 

Arnold Eijlander AA RB is verbonden aan Verax Accountants B.V. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw adviseurs  via www.verax-accountants.nl of telefoonnummer 0578-574466.

← Terug naar overzicht

Neem contact op

Bent u benieuwd naar onze toegevoegde waarde voor u? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking.

Bel 0578 - 57 44 66
Stuur een e-mail
Deel op Facebook
Deel op LinkedIn

Advies op maat?

Maak een afspraak voor een
adviesgesprek of bel 0578 - 57 44 66

Maak een afspraak →