Een drankje of ijsje van de zaak is in principe loon, maar als consumptie specifiek vrijgesteld van belastingheffing. Het gaat dan wel om het drankje of ijsje dat u op de werkplek verstrekt.
De thuiswerkers kunt u dus helaas niet van een onbelast drankje of ijsje voorzien. Dit is alleen anders als de thuiswerker over een werkkamer beschikt met een eigen ingang en eigen sanitair én u met de thuiswerker een huurovereenkomst inzake het gebruik van deze werkkamer heeft afgesloten.
U mag een drankje of ijsje belastingvrij verstrekken, maar niet vergoeden. Doet u dit toch, dan is de vergoeding belast bij de werknemer.
De kosten van een verstrekt drankje of ijsje zijn onbelast voor uw personeel en voor u deels aftrekbaar. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit in beginsel voor 80%, voor ondernemers met een bv in beginsel voor 73,5%.
Let op! Heeft u de consumptie vergoed, dan is deze belast bij de werknemer en daarom bij u voor 100% aftrekbaar. De vergoeding wordt dan namelijk aangemerkt als loonkosten.
U kunt een belaste consumptie voor de werknemer onbelast houden door deze onder te brengen in de WKR. Een vergoeding, dus ook die voor de thuiswerker, blijft dan voor de werknemer toch onbelast. Bovendien is de vergoeding voor u 100% aftrekbaar. U betaalt wel 80% eindheffing, als het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen dit jaar boven de zogenaamde ‘vrije ruimte’ uitkomt.
Let op! De vrije ruimte is dit jaar, juist met het oog op de coronacrisis, tijdelijk verhoogd. De vrije ruimte bedraagt in 2020 3% van uw loonsom tot € 400.000. Bij een hogere loonsom is de vrije ruimte over het meerdere 1,2%.
Neem contact op
Bent u benieuwd naar onze toegevoegde waarde voor u? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking.
Bel 0578 - 57 44 66 | |
Stuur een e-mail naar info@verax-accountants.nl | |
Deel op Facebook | |
Deel op LinkedIn |
Maak een afspraak voor een
adviesgesprek of bel 0578 - 57 44 66