Een buitenlandse werknemer in dienst nemen? Drie voorbeelden

Steeds meer bedrijven richten zich ook op buitenlandse werknemers bij hun speurtocht naar goed personeel. Wanneer is het toegestaan om een buitenlandse werknemer in dienst te nemen en hoe gaat u praktisch te werk?

Personeel gezocht...

Buitenlandse werknemerUw onderneming groeit en de opdrachten stromen binnen. Helaas lukt het u niet om de vacatures te vullen met de juiste mensen. Een buitenlandse werknemer kan dan de perfecte oplossing zijn.

En gevonden

U besluit er werk van te maken, en het lukt u om drie nieuwe werknemers te vinden.

  1. Een Zwitser gaat aan de slag als lasser. 
  2. Een Egyptenaar komt twee maanden werken als magazijnmedewerker. 
  3. Een technisch ingenieur komt uit Hongkong.

Waar vandaan?

Zwitserland

Check eerst of uw werknemer uit de zogenaamde Europese Economische Ruimte afkomstig is. Dat zijn alle EU-landen, plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Als uw werknemer uit een van deze landen of uit Zwitserland komt, kunt u hem met een gerust hart aannemen. Binnen dit gebied geldt namelijk het vrij verkeer van personen. Geen probleem dus voor uw lasser!

Tip! Check het identiteitsbewijs om de nationaliteit vast te stellen.

Let op! U bent als werkgever verplicht om eerst binnen de EER en Zwitserland te werven. Alleen als u kunt aantonen dat u daar geen geschikte werknemer kunt vinden, mag u ook in andere landen gaan werven.

Egypte

Als een werknemer afkomstig is uit een land buiten de EER of Zwitserland, heeft u in de regel een werkvergunning nodig. Daarnaast kan er ook een verblijfsvergunning nodig zijn.

Korter dan 90 dagen

Als een werknemer korter dan 90 dagen komt werken, is er meestal alleen een visum voor kort verblijf en een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Dit moet u dus voor uw magazijnmedewerker regelen via de IND en het UWV.


Hongkong

Blijft uw werknemer langer dan 90 dagen, dan heeft hij naast een werkvergunning ook een verblijfsvergunning nodig.

Tip! Voor sommige werknemers heeft u geen werkvergunning nodig, bijvoorbeeld voor kennismigranten. Dit zijn hoogopgeleide migranten die een bijdrage leveren aan de kenniseconomie. Hiervoor zou uw ingenieur in aanmerking kunnen komen.

Let op! Hieraan zijn wel aanvullende eisen verbonden. In de eerste plaats moet uw onderneming door de IND erkend zijn als referent. Daarnaast worden er eisen gesteld aan het salaris van uw werknemer. Dit moet marktconform zijn en het minimale salaris wordt jaarlijks door de IND vastgesteld.

Tip! Als u erkend bent als referent, heeft dit ook voordelen bij andere aanvraagprocedures bij de IND. U kunt uw aanvragen dan digitaal indienen, u hoeft minder bewijsstukken te overleggen en de IND beslist veel sneller over uw aanvragen.

Denk ook aan huisvesting

U bent altijd verplicht om voor uw buitenlandse werknemer voor een schone en veilige huisvesting te zorgen.

Let op! Check de eisen die de gemeente van uw vestigingsplaats stelt.

BSN

Als uw werknemer nog niet over een BSN beschikt, moet uw werknemer dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Arbeidsovereenkomst

Let bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst op het toepasselijke recht en de plaats waar loonbelasting en sociale premies zullen worden afgedragen. Als de werknemer in Nederland woont en werkt, vindt de afdracht meestal plaats in Nederland. Doorgaans is het recht van toepassing van het land waar de werknemer gewoonlijk werkt. Tip: stel de arbeidsovereenkomst op in een taal die de werknemer machtig is.

Tip! Kortom, voor werknemers afkomstig uit de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland is er geen probleem. In andere gevallen gelden er voorwaarden, onder andere afhankelijk van het land van herkomst en de duur van het verblijf. Vraag de IND zo nodig om advies.

← Terug naar overzicht

Neem contact op

Bent u benieuwd naar onze toegevoegde waarde voor u? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking.

Bel 0578 - 57 44 66
Stuur een e-mail naar info@verax-accountants.nl
Deel op Facebook
Deel op LinkedIn

Advies op maat?

Maak een afspraak voor een
adviesgesprek of bel 0578 - 57 44 66

Maak een afspraak →