Bijtelling elektrische auto’s; de Tesla-taks

Sinds 1 januari 2019 is de bijtellingsregeling voor elektrische auto’s aangepast, met name de aanschaf van een bijvoorbeeld een exclusieve Tesla of Jaguar I-Pace is flink duurder geworden als u deze ook voor privé gebruikt. 

Als klap op de vuurpijl gaat de bijtelling ook voor volledig elektrische auto’s nog verder omhoog in 2021.

Deze duurdere elektrische auto’s zijn met name populair onder zakelijke rijders. Er zijn ook goedkopere merken op de markt zoals de Nissan Leaf of de Opel Ampera. Middels deze regeling probeert de overheid autoproducenten te stimuleren om met meer betaalbare elektrische auto’s te komen. Dat dit slechts ten dele is gelukt blijkt uit onlangs gestelde Kamervragen aan staatssecretaris Snel. De € 700 miljoen aan belastingkortingen die de overheid heeft verstrekt aan kopers van elektrische auto’s zijn grotendeels terecht gekomen bij vermogende automobilisten. Dit gaat ten koste van de ‘gewone man’ omdat de subsidie opgebracht wordt door hogere autobelastingen die alle rijders van benzine- en dieselauto’s betalen. 


Wat is er dan veranderd in de bijtellingsregeling? De bijtelling voor volledig elektrische auto’s die na 1 januari 2019 op kenteken worden gezet, wordt verhoogd van 4% naar 22% voor zover de cataloguswaarde meer dan € 50.000 bedraagt. Voor een elektrische auto met een cataloguswaarde van € 80.000 wordt de bijtelling dus 4% van € 50.000 plus 22% van € 30.000 = € 8.600 of te wel een toename van € 5.400 per jaar! Bij een hoogste belastingtarief van 51,75% is dit een extra netto last van bijna € 2.800 per jaar. In de volksmond wordt dit ook wel de ‘Tesla-taks’ genoemd.


Heeft u al een elektrische auto voor 2019 aangeschaft, dan geldt in beginsel de lage bijtelling voor een vaste periode van 5 jaar. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld een elektrische auto heeft aangeschaft in 2018 dan de bijtelling van 4% geldt tot 60 maanden na de eerste tenaamstelling van de auto. Deze korting is kenteken gebonden en gaat bij verkoop dan over voor de resterende kortingsperiode op de nieuwe eigenaar. Op deze manier kunt u nog wellicht nog enige tijd profiteren van de korting als u een gebruikte elektrische auto aan wilt schaffen.


Met ingang van 2021 vervalt de korting van 18% voor vanaf 2021 nieuw aangeschafte auto’s en wordt dan voor alle auto’s (zowel milieuvriendelijke auto’s als auto’s met conventionele benzine- of dieselmotoren) 22% van de cataloguswaarde.

Arnold Eijlander AA RB is verbonden aan Verax Accountants B.V. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw adviseurs  via www.verax-accountants.nl of telefoonnummer 0578-574466.

← Terug naar overzicht

Neem contact op

Bent u benieuwd naar onze toegevoegde waarde voor u? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking.

Bel 0578 - 57 44 66
Stuur een e-mail
Deel op Facebook
Deel op LinkedIn

Advies op maat?

Maak een afspraak voor een
adviesgesprek of bel 0578 - 57 44 66

Maak een afspraak →