Voor het privégebruik dat met een auto van de zaak gemaakt kan worden, geldt als uitgangspunt een bijtelling die wordt uitgedrukt in een percentage van de cataloguswaarde. In 2020 is dit standaard 22%. Voor elektrische auto’s is de bijtelling 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000, daarboven 22%. Voor auto’s die vóór 2020 voor het eerst op kenteken zijn gezet, kunnen ook andere percentages gelden.
Wie de bijtelling wil voorkomen, moet desgevraagd bewijs leveren dat met de auto niet meer dan 500 km privé in het jaar is gereden. Voor dit bewijs is een sluitende rittenstaat volgens de voorschriften van de Belastingdienst een mogelijkheid, maar niet verplicht. U mag dit bewijs dus ook op andere manier leveren. Dit is vormvrij, dus u mag zelf weten hoe.
Onlangs kwam een zaak voor de rechter, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van een achteraf opgestelde rittenstaat en een zogenaamd tellerrapport. De inspecteur ging hiermee niet akkoord, maar het gerechtshof in Arnhem wel.
Een tellerrapport kan kosteloos online bij de RDW (www.rdw.nl) worden aangevraagd en geeft een overzicht van geregistreerde tellerstanden die onder meer bij de keuring van de auto zijn verzameld.
De dga van een bv gebruikte het tellerrapport voor het leveren van bewijs dat ze met de haar ter beschikking gestelde bestelauto niet meer dan 500 km privé had gereden. Ze gebruikte als bewijs ook facturen, foto’s, een werkplaatsbon van de garage en verklaringen van haar personeel. Het hof vond dat het bewijs geleverd was en verscheurde de naheffing.
Neem contact op
Bent u benieuwd naar onze toegevoegde waarde voor u? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking.
Bel 0578 - 57 44 66 | |
Stuur een e-mail naar info@verax-accountants.nl | |
Deel op Facebook | |
Deel op LinkedIn |
Maak een afspraak voor een
adviesgesprek of bel 0578 - 57 44 66